blog_certifikatAJ

Prostějovští páťáci uspěli v mezinárodní zkoušce

Cizí jazyky jsou v současné době důležitou součástí života. To moc dobře ví i žáci ze ZŠ Jana Železného, kteří si ve středu přišli pro certifikáty Cambridge English. Jazykové zkoušky, které děti absolvovaly v únoru, nyní přinesly své ovoce.

Obřadní síň prostějovské radnice byla svědkem předávání osvědčení, které žáci obdrželi na základě svých jazykových dovedností. Dvaadvacet dětí, které navštěvují Třídu Prostějov s rozšířenou výukou, která je součástí ZŠ Jana Železného, prošlo v únoru jazykovou zkouškou Cambridge Young Learners Exam. Ta prověřuje mladé studenty z psaní, čtení, poslechu a mluvení. „Zkoušky byly celkem těžké. Pro mě osobně byla nejjednodušší část mluvení. Jsem na sebe pyšný, že jsem test zvládl a věřím, že angličtinu využiji třeba na střední škole,“ prozradil Václav Vaněk, jeden z žáků 5.A. „Na zkoušky jsem  se připravovala měsíc, pomáhala mi i maminka. Jsem ráda, že umím anglicky a domluvím se sama i na dovolené v zahraničí,“ chválila si Alexandra Špringerová, Václavova spolužačka.  

Slavnostní událost zahájil primátor města František Jura, který popřál dětem mnoho úspěchů i v budoucnu a poděkoval za jejich píli: „Byla to pro všechny nelehká doba, pro žáky, učitele i rodiče, a jsem rád, že jste to všechno tak zvládli. Věřím, že se vám vaše úsilí vrátí. A kdo ví, možná se vrátí i našemu městu.“  

V síni panovala dobrá nálada. Přesto, že na některých byla znát nervozita, všichni si přebírali certifikáty s úsměvem. Ceremonie se zúčastnil i náměstek primátora Jan Krchňavý, který ve své řeči s nostalgií vzpomínal na dobu, kdy tyto žáky pasoval před lety na prvňáčky.  Ředitel spolku Třída Prostějov, Tomáš Blumenstein, zase vyzdvihl práci paní učitelky třídní a spolupráci rodičů, kteří dávají dětem základ do života. „Znalost cizího jazyka je v současnosti velkou výhodou. Většina dětí se hlásí na gymnázia, kde jim tyto vědomosti usnadní další studium. Angličtinu určitě použijí i při zahraničních cestách, takže za mě to má jen samá pozitiva,“ uvedla Lenka Jurčíková, třídní učitelka 5. A.

Na předávání certifikátů se přišli podívat i někteří rodiče. Na první pohled bylo znát, jak jsou na úspěch svých dětí pyšní. „U nás doma jsme se na zkoušky moc nepřipravovali. Takže za přípravu vděčíme především paní učitelce. S Třídou Prostějov jsme nadmíru spokojení. Tyto zkoušky dají dětem perfektní průpravu a budou tak lépe připraveny na život,“ prozradila jedna z maminek, Andrea Slováková.