Žáci druhých tříd měli v rámci učiva o řemeslech možnost nahlédnout pod pokličku tradiční výroby mouky a pečiva. Vydali se na výlet do vodního mlýna Wesselský v Odrách, kde jim místní mlynář s nadšením ukázal celý proces mletí mouky, od prvotního zpracování obilí až po hotový produkt. Děti viděly, jak se z obilných zrn stává mouka, kterou používáme v kuchyni.
Po návštěvě mlýna jsme se přesunuli do pekárny Dědovo pekařství v Opavě. Zde dětem pekař vysvětlil, jak se z čerstvě namleté mouky vyrábí chléb a rohlíky. Začal ochutnávkou čerstvých koláčů a rohlíků, což sklidilo velký úspěch. Jako dárek si děti odnesly těsto, ze kterého ve škole upekly vlastní pečivo.
Celý den byl plný nejen zážitků, ale také cenných informací o řemeslech, která jsou neoddělitelnou součástí naší historie i současnosti.
Mgr. Dana Jarošová, ZŠ Englišova, Opava