Poklady Země v kopřivnické 3. A

Poklady Země v kopřivnické 3.A

Ještě za krásných teplých dnů jsme se vypravili zkoumat poklady, ale ne jako v loupežnické jeskyni, jejíž útroby skrývají zlato, perly a drahokamy.  Byly to poklady pro náš každodenní život daleko cennější. Většinou se tolik netřpytí, ale nepostavili bychom si bez nich dům, nezatopili bychom v něm a naše existence by bez nich vůbec měla úplně jiné obrysy.

Edukační program, který si pro nás v muzeu připravili, děti seznámil nejen s místní krajinou a surovinami, které se na Novojičínsku nacházejí, ale také s jejich zpracováním a využitím. Suroviny si děti v programu samy “těžily” a zjišťovaly, k čemu se využívají. A protože se všem podařilo všechny suroviny vytěžit, došly k truhle s pokladem, který jim vydala sama země. 

V průběhu programu si děti z modelíny vyrobily vlastního trilobita, amonita, crinoida, žraločí nebo medvědí zub, či dráp dinosaura – deinonychus. Nakonec si každý mohl vylovit z truhličky poslepu svůj minerální kámen, který si ho sám “našel”, protože jej potřebuje. Od paní lektorky se každý dověděl jméno minerálu a v čem mu bude kámen nápomocný. Některá děvčata se rozhodla, že si s pomocí tatínka uváží kámen na řetízek a budou ho nosit stále u sebe. 

Mgr. Světlana Munzarová, ZŠ 17. listopadu, Kopřivnice