Adapťáček v 1. A

Adapťáček v 1.A

V pátek 17. 9. zažili prvňáčci netradiční dopoledne. Abychom jim usnadnili start v novém prostředí a novém kolektivu, uspořádali jsme adapťáček. Tříhodinový program byl pestrý a nabitý aktivitami, jejichž cílem bylo lépe se vzájemně poznat, stmelit se, a hlavně zažít legraci. Škola přece není jen o učení! Pravdou je, že některé děti z třídy Světa vzdělání chtěly raději zůstat v lavici u knížek, ale nakonec se podařilo všechny zapojit. A bylo to fajn! 

Program vedla školní psycholožka. Nejprve se dětem představila a vysvětlila, co vše se ve škole dělá. Pak už jsme se pustili do hraní. Hráli jsme hry na zafixování jmen nových spolužáků. Následně celá třída „balila batohy“ na školní výlet na pustý ostrov. Děti měly za úkol nakreslit do svého kouzelného batůžku vše, co mají opravdu rády a bez čeho by se neobešly. Své dílko pak představily ostatním spolužákům. Žádný adapťák se neobejde bez aktivity, která je zaměřena na lepší poznání nové paní učitelky. Děti se při hře na pravdivá a lživá tvrzení dozvěděly, kde paní učitelka bydlí, jaké má doma zvířátko, co ráda dělá a třeba taky jakou má ráda čokoládu. Při poslední hře byla pro většinu dětí velká legrace. Kdo hodil šestku a rychle se oblékl do zimního, mohl si dopřát křupavou dobrůtku, než ho někdo jiný vystřídal. Program jsme uzavřeli veselou písničkou o kamarádech. Děti neminula drobná sladká odměna azasloužený oběd. 

Adapťáček byl také přínosem pro nás – pedagogické pracovníky. Odlišné reakce a prožívání emocí dětí při některých hrách nám poskytly náměty pro další práci s jednotlivými žáky i s celým třídním kolektivem.

Mgr. Radka Miková, Mgr. Monika Tomanová