Zimní škola pro učitele 2023​

Zimní škola pro učitele 2023

První víkend roku 2023 patřil tentokrát již tradiční akci s názvem Zimní škola. Třídenní vzdělávací pobyt pro učitele tříd Světa vzdělání i vedení partnerských škol nabídl nejen spoustu zajímavých přednášek, ale i prostor pro vzájemné sdílení zkušeností a teambuilding. V klidném prostředí Vésky nedaleko Olomouce se tak sešlo téměř sto účastníků.

Průběžné vzdělávání našich pedagogů je jedním z pilířů celého výukového konceptu, a proto byl i tentokrát výběr témat opravdu široký. Přednášky probíhaly paralelně ve třech sálech zároveň, a každý tak měl možnost zvolit si oblast, která ho zajímá nejvíce.

Přednášky se ovšem netýkaly pouze výuky samotné. Páteční témata v jednom z přednáškových sálů byla zaměřená na týmovou práci celého pedagogického sboru a efektivní komunikaci směrem k rodičům. Přednášející Alena Zímová, specialistka strategie a lidského rozvoje, nabídla zajímavé podněty, jak si práci učitele nejen zefektivnit, ale třeba i zpříjemnit.

Oproti tomu například CLIL již cílil na nové zajímavé možnosti přímo ve výuce. Interaktivní přednáška paní Petry Vallin rozdělná do tří bloků byla zaměřena na nenásilné využití anglického jazyka ve výuce odborných předmětů. Učitelé zde měli možnost vžít se do pozice žáků a okusit hravou formu této metody, vhodnou především právě pro základní školy. 

V hravém duchu se tentokrát neslo více přednášek. Ať už se jednalo přímo o téma hry ve výuce nebo o velice zábavný blok paní Pavlíny Boučkové zaměřený na paměťové metody. Věděli jste, že je možné si snadno a rychle zapamatovat všechna pohoří ČR i jejich nejvyšší hory včetně nadmořské výšky díky jedné krátké pohádce? Ne? My také ne, ale teď už to víme a velmi nás to bavilo.

Nejen přednáškový čas byl ale využitý na maximum. Večerní volnou zábavu využili účastníci k živým diskuzím, sdílení názorů i zkušeností a nakonec se celým prostorem až do pozdních večerních hodin nesly kytarové akordy a zpěv.

Věříme, že si účastníci celou akci užili, odnesli si z ní další nové poznatky, které uplatní ve své výuce, a znovu se potkáme během letních prázdnin, tentokrát na Letní škole.