Křest knihy Matějova bludiště

Křest knihy Matějova bludiště

Když jsem byla požádána, abych se zúčastnila křtu knihy a zprostředkovala vám reportáž, v první chvíli jsem si, tak jako asi většina z vás, představila prostředí knihkupectví nebo knihovny a k tomu autora, kterému je psaní živobytím. Jaké bylo mé překvapení, když jsem byla obeznámena s faktem, že míříme do ZŠ Staňkova v Pardubicích a že oním autorem křtěné knihy je osmiletý chlapec, žák třídy Světa vzdělání.

Všichni asi známe bludiště. Na první pohled chaotické obrázky složené z mnoha čar, zatáček a křižovatek, které ale ve skutečnosti ukrývají cestu do cíle. Tyto hlavolamy jistě dokáží spoustu lidí potrápit, což ale není případ malého Matěje. A právě on, bludišťový nadšenec, se tak stal jedním z nejmladších autorů publikace podobného typu u nás.

Matěj Líbal vydal ve spolupráci se Světem vzdělání svoji knihu Matějova bludiště, která je souborem celkem 67 bludišť. Jak sám uvedl, na hlavolamech v knize průběžně pracoval od svých šesti let a vytvoření jednoho bludiště mu zabere přibližně půl hodiny. To zanechalo většinu návštěvníků v úžasu.

O jak komplikovaná bludiště se jedná, se mohli všichni účastníci akce sami přesvědčit. Matěj si pro ně totiž připravil jedno vybrané bludiště ze své knihy a tuto ukázku pojal jako soutěž. Kdo první vybloudí až do cíle, vyhraje rovnou celou knížku. Vítězem se nakonec stal jeden z Matějových spolužáků a sklidil za to zasloužený potlesk.

Celá akce se nesla ve velmi milém a přátelském duchu. Matěje přišla podpořit nejen jeho rodina, ale i třídní paní učitelka, paní ředitelka, spolužáci se svými rodiči a dokonce i náměstek primátora pan Mgr. Jakub Rychtecký. Matěj také krásným gestem ocenil podporu ze strany Světa vzdělání a se slovy: „Děkuji, že jste mi to vydali“, předal panu řediteli Blumensteinovi medaili s vyřezávaným bludištěm. Kmotrami knihy se staly Matějova třídní paní učitelka a paní ředitelka školy, které knihu pokřtily společně s ním.

Po skončení hlavního programu si ale Matěj nevydechl. Stála se na něj totiž dlouhá fronta a všichni, kteří si na místě jeho knihu zakoupili, toužili pochopitelně i po podpisu s věnováním. Čekání na Matěje si ale návštěvníci mohli zpříjemnit u bohatého rautu, o který se po celou dobu s úsměvem staraly slečny hostesky, žákyně vyšších ročníků ZŠ Staňkova. Bylo evidentní, že Matějovi rodiče jsou celou situací dojatí, a nešlo přeslechnout ani komentář maminky: „Taková sláva a všechno kvůli našemu synovi.“

My už můžeme jen dodat, že všechna ta sláva byla více než zasloužená. Matějovi k vydání knihy moc gratulujeme a přejeme mu do budoucna stále stejné nadšení a třeba i nějakou další publikaci plnou logických hádanek a hlavolamů.

Pokud vás Matějova bludiště zaujala a rádi byste potrápili své mozkové buňky, můžete knihu zakoupit na našem e-shopu.