Setkání ředitelů

Setkání ředitelů škol přineslo své ovoce

Lidé jsou základ. Jejich vedení není snadná záležitost. Je potřeba je inspirovat, motivovat a směřovat. Díky správným metodám vedení můžete dosáhnout nejen profitu, ale i spokojenosti zaměstnanců. Ti pro vás pak budou pracovat rádi.  Spokojení pracující jsou totiž klíčem k úspěchu.

Lidé ve vedoucích pozicích to ovšem nemají vůbec jednoduché. Neustálý tlak, řešení různých problémů, zodpovědnost. Moc dobře si uvědomujeme, jak náročné to mají ředitelé našich spolupracujících škol, a tak jsme pro ně zorganizovali dvoudenní pobyt v Prostějově, kde sídlíme. V Hotelu Tennis Club se tak sešli ředitelé i zástupci ze základních škol z různých koutů republiky, např. z Opavy, Holešova, Brna či Ostravy.

Jelikož jsou osobní vazby nenahraditelné, první den se odehrál v přátelské atmosféře plné zábavy. Možnost zahrát si badminton či bowling nadchla všechny přítomné a většina se do pohybových aktivit vrhla s velkou chutí. Odpoledne bylo zakončeno večeří, u které se strhla diskuze na téma současného  školství.

Druhý den byl věnován především školení pod vedením zkušené lektorky Ireny Hoškové, která v oblasti školství působí celý život. „Hledáme vaše poklady, to, co ve vás je,“ uvedla na úvod. Účastníci pracovali v týmech a postupně odkrývali tajemství neuro-lingvistického naprogramování člověka, tipy, jak probourat stereotypy ve výuce a jak se stavět k pedagogům. „Doba je jiná, děti jsou jiné. Většina je přehlcena informacemi, téměř se nedostanou ke slovu. Pracujme v týmech, aby děti sdílely svůj názor, uměly se vyjadřovat, komunikovat,“ nabádala lektorka a dodala: „Prostředí nemůžeme změnit, ale můžeme změnit sebe. Stačí tak málo. Práce s prostorem, naslouchání a vnímání emocí dětí.“

Školení se neslo v přátelské atmosféře a zadané úkoly splnili všichni ředitelé na jedničku. Na konci workshopu pak vznikla debata týkající se hodnocení žáků ve školách – zda hodnotit či nehodnotit. Té se ujal ředitel Světa vzdělání Tomáš Blumenstein.  Všichni účastníci nakonec přijali školení s úsměvem a odnesli si spoustu nových poznatků – ať už přímo ze semináře či od svých kolegů z jiných škol. A přesně o to nám šlo. Sdílení informací, výměna vlastních zkušeností, hledání cest, jak posunout školství kupředu a vyjít dětem více vstříc. Příští rok budeme akci určitě opakovat.