Satinské vodopády

Satinské vodopády 3.B – Badatelská výuka

Badatelsky orientovaná výuka je nejlépe proveditelná v přírodě. Proto jsme se vydali s průvodcem na stezku z Ostravice do Malenovic. Šli jsme kolem řeky Ostravice, kde jsme se zastavili u peřejí. Tam jsme viděli masiv břidlice a průvodce nám ukázal, které druhy ryb, drobných vodních živočichů a hmyzu zde žijí. Měli jsme možnost pozorovat i stádia vývoje hmyzu a pak jsme se vydali dále, abychom pozorovali faunu beskydských luk. Hledali jsme a určovali dle klíče rostliny, které na louce rostly. Měli jsme štěstí. Zrovna kvetly vstavače mužské, což je druh orchideje. 

Pohled z Čertových kamenů byl nádherný, stejně jako Satinské vodopády, které nejsou příliš velké, ale je kouzelné vidět, jak jsou vytvořeny. Se zaujetím jsme pozorovali také jejich okolní půdní podloží. 

Posilnili jsme se výbornou polévkou U Veličků, osvěžili nanuky a vydali se na cestu zpět. České dráhy nám připravily „bojovku“ v podobě náhradní dopravy, ale i tak byla cesta dobrodružná. Výpravu jsme si moc užili, hodně se toho dozvěděli a těšíme se na další badatelskou výlet.