Tipy na výlet: Zpět do dob minulých

Tipy na výlet: Zpět do dob minulých

Expozice čarodějnické procesy

Stálá expozice, která dává nahlédnout na neblaze proslulé inkviziční procesy v druhé polovině 17. století se nachází ve sklepení Evropského domu v Šumperku.

Tato expozice je jednou ze zastávek na Čarodějnické cyklotrase rozdělené na Šumperskou (91 km) a Jesenickou část (47 km).Trasa je připomínkou nešťastných obětí, jež byly křivě obviněny a přinuceny k uznání vlastní viny. Na hranici vyhaslo několik set životů a jejich majetek byl zkonfiskován. Tomuto řádění neunikl ani kněz.

Westernové městečko Boskovice

Westernové městečko je takový malý stát s vlastní měnou a ukázkou historie. Můžete se nechat zachvátit zlatou horečkou nebo na střelnici ukázat kdo městu od teď velí. A je jen na Vás, jestli po náročném dni přátelsky navštívíte Indiánskou vesnici nebo vyrazíte do Saloon 1870. K dennímu programu je možné shlédnout i představení Geronimo a Vinnetou.

Mladějovská průmyslová dráha

Jezdíte rádi vlakem? A co takový výlet vlakem vedeným parní lokomotivou? Letní sobotu můžete strávit projížďkou jedenáct kilometrů dlouhou úzkokolejkou, která byla vybudována na konci 1. světové války pro dopravu lupku, šamotu a uhlí. Tento zážitek můžete spojit s návštěvou Průmyslového muzea v Mladějově, kde narazíte na sbírku úzkorozchodných průmyslových lokomotiv, historických motocyklů, bagrů, traktorů a další zemědělské a stavební techniky.

Muzeum v přírodě Vysočina

Muzeum v přírodě Vysočina nabízí celkem čtyři okruhy věnující se době od druhé poloviny 19. století do počátku 20. století. Jeden tento okruh je určen pro návštěvníky se zrakovým hendikepem.

Areál Veselý Kopec Vám dá nahlédnout do bydlení a hospodaření drobných rolníků. Zemědělské usedlosti jsou doplněny malými vesnickými stavbami i technickými památkami na vodní pohon, jako třeba vodní mlýn.

Památková rezervace Betlém Hlinsko je odkazem drobných řemeslníků. K vidění jsou nejen domácnosti, ale i dílny tkalce, výrobce hraček či ševce jako jeden okruh. Další se věnuje masopustním obchůzkám a maskám z Hlinecka ve formě expozice v jednom z domků a krátkého filmového dokumentu. Poslední okruh pro návštěvníky se zrakovým hendikepem dává možnost se seznámit s historií dotekem pomocí hmatové mapy a modelů. Betlém na dotek lze přizpůsobit dětem i dospělým.