Tipy na výlet: Celodenní podívaná

Tipy na výlet: Celodenní podívaná

Denní výlet historií

Zámek Úsov

Původně gotický hrad patří k nejstarším hradům na Moravě. Lovecko-lesnické muzeum vzniklo jako soukromé zařízení Johanna II. z Lichtenštejna na konci 19. století. K vidění jsou lesnické práce a ukázky lovné zvěře a škůdců nejen z českých zemí. Zámek nabízí historickou expozici poukazující na vrcholný středověk, expozici loveckých trofejí africké zvěře zahrnující například lva nebo sloní kly, a expozici domácí fauny a lesnictví, kde kromě velkých i malých druhů fauny naleznete i lovecké zbraně včetně zabavených pytláckých zbraní a pomůcek. V expozici je zhruba 1200 exponátů a některé jsou starší než 100 let. Malý zoologický koutek s pávy a kozami kamerunskými ocení zejména děti a aktuálně na zámku probíhá výstava Nářez ohledně nevšedních řezů různými dřevinami.

Hrad Bouzov

Národní kulturní památka známá z pohádek a filmů je plně zařízena a vybavena obrazy, uměleckými předměty a historickým nábytkem. Unikátní jsou dva funkční padací mosty a padací mříž. Hrad je možné prozkoumat díky 8 prohlídkovým okruhům, některé je nutné rezervovat online.

Javoříčko

Obec Javoříčko se setkala se stejným osudem jako velmi známa obec Lidice. Roku 1945 byla vypálena a bylo zde zabito 38 mužů. Bývalá škola, jedna z mála zachovaných budov, je po rekonstrukci jako muzeum této tragédie. V jejím okolí je okrasná zahrada s jezírkem a přírodní areál s dětským hřištěm. Kromě památníku lze v obci narazit na Javoříčské jeskyně se zachovalou rozmanitou krápníkovou výzdobou, kterou můžete obdivovat na dlouhé (800 m) nebo krátké (450 m) trase. Chcete-li se vydat na procházku, je zde Zkamenělý zámek ze 14. století.


Denní výlet přírodou

Arboretum Paseka Makču Pikču

Nádherná atmosféra a radost pohledět ať už na květiny, faunu nebo výhled na okolní kopce. Arboretum vzniklo na místě bývalé skládky a autorům se povedlo místu vdechnout život pomocí více jak 4000 druhů rostlin a tím daly domov různým druhům ptactva a hmyzu. Po stezce je několik altánků k odpočinku a při odchodu si můžete zakoupit nějakou rostlinku domů nebo na zahrádku. Je zde i malý skleník věnován čistě exotickým kaktusům a skalničkám.

Hrad Sovinec

Hrad byl od 17. století hlavní pevností Řádu německých rytířů na panstvích Bruntál a Sovinec. Za 2. světové války byli na hradě vězněni francouzští důstojníci a roku 1945 vyhořel. Na hradě Sovinec se pořádá spousta víkendových akcí odkazující právě na období rytířů, třicetileté války i na pohádková témata.

Rešovské vodopády

Největší vodopády Nízkého Jeseníku, které Vás uchvátí svou krásou a v horkých dnech se blízko vodopádů můžete osvěžit studeným vzduchem. Trasa vede po značené turistické stezce. V okolí toku se procházíte po systému dřevěných mostů, schodů a lávek, ale i po kamenech a kamenných schůdcích.