Tipy na výlet: Voda a láva

Tipy na výlet: Voda a láva

Slezská Harta

Nejmladší přehrada v České republice vznikla pro posílení níže ležící nádrže Kružberk. Slezská Harta se využívá aktivně v rekreaci. Nemusíte zůstat jen u koupání, nabízí se i loďky, rybaření, jachting a windsurfing. V sezóně je možné se plavit lodí Santa Maria nebo elektrolodí Harta. Za prohlédnutí stojí také zmíněná vodní nádrž Kružberk.

Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně není sice ke koupání, ale můžete si zarezervovat exkurzi a projít se kolem obrovských nádrží v nádherné krajině Jeseníků. Elektrárna se může pochlubit například největší reverzní vodní turbínou v Evropě či největším instalovaným výkonem v České republice.

Pastviny

Přehrada Pastviny byla vybudována na řece Divoká Orlice, která v dávných dobách často ničila obydlí povodněmi. Můžete se smočit nebo vyjet na šlapadlech či lodičkách.

Uhlířský vrch

Jedna z nejmladších vyhaslých sopek na českém území je přírodní památkou. Nachází se zde opuštěný lom po bývalé těžbě tufů. Na vrchol vede lipová alej, kde naleznete poutní kostel Panny Marie Pomocné. V okolí lze nalézt kousky lávy.

Venušina sopka

Sopka má na vrcholu plochý kráter, lze vidět i boční krátery s lávovými jeskyněmi. Půda kolem má červenohnědé zbarvení a vyskytují se zde nerosty s názvem olivín vzniklé krystalizací magmatu.

Malý a Velký Roudný

Velký Roudný je nejvyšší sopka Nízkého Jeseníku a na jejím vrcholu je dosud patrná prohlubeň kuželovitého tvaru. Byla zde vybudována rozhledna, která je volně přístupná po celý rok.